27 julio, 2021

Esclat Gruberova

Gran Teatre del Liceu.  Diumenge, 21 de juny de 2009

Edita Gruberova – Soprano

Friedrich Haider – Piano

Juanjo Mercadal – Clarinent

Al Liceu es va poder viure una vetllada com les de abans, amb els aplaudiments interminables, amb paperets i rams que volaven desde el quart i cinquè pis,amb els seus bisos generosos, amb la sortida dels artistes una i altre vegada al acabar el recital, i lo mes important de tot, el gran recital que va interpretar  per una cantant de les que ja no queden amb una combinació de una veu única i irrepetible,un domini de la veu absolutament aclaparador, una presencia i magnetisme inusuals, una entrega i emoció absoluta al cantar, i una grandíssima musicalitat canti el que canti acompanyada al piano pel gran music Fiedrich Heider.

El recital va començar amb uns exquisits lieder de W.A. Mozart on Edita Gruberova va escalfar motors d’una manera fantàstica. Va prosseguir i va concloure la primera part amb Lieder de F.Schubert que els va cantar d’una manera magistral amb un acompanyament del seu pianista totalment acoblat a ella i destacant el seu “Gretchen am Spinnrade” cantat de una  forma ardent i sensitiva, i acabant els Lieder de Schubert amb el fantàstic lied “Der Hirt auf dem Felsen” amb la col·laboració del clarinetista Juanjo Mercadal que ens varen oferir una versió de aquest preciós lied i poc interpretat de una manera molt fresca i musical, tota una delícia.

La segona part va començar amb vuit cants d’amor de A.Dvorák on Gruberova els va cantar amb passió i entrega, ja que es una musica molt sentida com es la musica checa i que ella i el seu pianista varen transmetre a tot el públic.

El recital programat va cloure amb un recull de Lieder de Richard Strauss on la cantant i pianista varen  estar realment esplèndids, ja que es sabut que ells dos son uns  grans  intèrprets  d’Staruss.

Fora de programa varen  obsequiar amb partitures de Linda de Chamonix, Beatrice di Tenda, el Rap Panat i La Golondrina on Edita Gruberova va provocar  el deliri de tots els assistents.

 

Ofèlia Roca

Programa

Wolfgang Amadeus Mozart

-Als Luise die Briefe ihres ungetreuen Liebhabers verbrannte, KV 520

-Das Veilchen, KV 476

-Oiseaux, si tous les ans, KV 307

-Dans un bois solitaire, KV 308

-Ridente la calma, KV 152

-Un moto di gioia, KV 579

Franz Schubert

-Der Jüngling an der Quelle, D. 300

-Der FluS, D. 693

-Im Haine, op. 56 núm. 3, D. 738

-Lied der Mignon, op. 62 núm. 4, D. 877

-An Silvia, op. 106 núm. 4, D. 891

-Gretchen am Spinnrade, op. 2, D. 118

-Der Hirt auf dem Felsen, D. 965 (escena per a soprano, clarinet i piano)

Antonin Dvorák

Vuit cants d’amor, op 83

-Ah, el nostre amor no floreix

-En molts cors la mort escau morada

-M’entrego aprop de la casa del meu amor

-Jo sé, amb dolça esperança

-Sobre el paisatge tenyit per somnis despreocupats

-En els boscos a la vora del rierol

-Per el dolç poder de els teus ulls

-Oh tu, únic amor de la meva ànima

Richard Strauss

– “Die Nacht” op. 10, núm. 3

– “Allerseelen” op. 10, núm. 8

– “In goldener Fülle” op. 49, núm. 2

– “Zueignung” op. 10, núm. 1

– “Letzte Blätter”