5 agosto, 2021

L’OBC i Alexandre Desplat

Temporada de l’OBC 2016-2017

22 i 23 de desmbre de 2016

banner_872x382_obc_desplat_nadalAlexandre Desplat

– Fragments de les pel·lícules Twilight “New Moon Love”, La jove de Perla, Philomena i The Queen, The Imitation Game, Ghost Writer, El Gran Hotel Budapest, Godzilla, El discurs del rei, Pélleas et Mélisande per a flauta i orquestra, Birth Orchestral Suite, El curiós cas de Benjamin Button, Harry Potter i les relíquies de la mort.

 

Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya

Alexandre Desplat – compositori director

 

girl_with_a_pearl_earringAlexandre Desplat és un compositor de cinema francès. Ha compost les músiques de nombroses pel·lícules com The Queen i El curiós cas de Benjamin Button nominades als Oscars, El vel pintat de la qual va guanyar un Clobus d’Or al 2007 i El discurs del rei amb la que va guanyar el Premi BAFTA al 2011.

Compositor d’un eneorme talent, es considera un dels principals músics de la industria del cinema a França, i un successor natural de Georges Deleure i Maurice Jarre. Ja de nen tocava el piano, la trompeta i la flauta, abans d’estudiar composició al Conservatori National Supérieur de Musica et de Danse de Paris. Es va traslladar a Los Ageles per estudiar orquestració amb Jack Hayes, i quan va tornar a França va teballar com arranjador per artistes pop com Carlinhos Brown i Ray Lema, abans de compondre les seves primeres bandes sonores durant els primers anys de la dècada dels 1990.

Desplat comença a treballar en un cert nombre de pel·lícules franceses aclamades per la crítica durant els propers anys, incloent-hi les bandes sonores per a directors notables com Jacques Audiard, Peter Webber, Patrice Leconte, Philippe Harel, François Girod o Robert Guediguian, rebent dos Cèsar els anys 1997 i 2002 per les seves composicicons per les pel·lícules “Un Héros tres Discret” i “Sur Mes Lèvres”. Quan es va fer realment conegut arreu del món va ser a l’any 2003 per la composició de la banda sonora de “Girl With a Pearl Earring”, sobre el pintor holandès Jan Vermeer, rebent la seva primera nominació del Globus d’Or. Des de llavors, Desplat s’ha convertit en un dels compositors més buscats de Hollywood, amb èxits crítics i comercials per un gran nombre de pel·lícules com The Queen, Coco avant Chanel, Harry Potter, La saga Crepusculo, Godzilla, The Grand Budapest Hotel, Florence Foster Jenkins, Mystic River, Argo i un gran catàleg de grans films.

florence_foster_jenkins-427972422-largeA guanyat un Oscar per la pel·lícula The Gran Budapest Hotel  al 2014 i l’han nominat vuit vegades, nominat a set Premis BAFTA guanyant dos amb The Gran Budapest Hotel 2015 i King’s Speech 2010, nominat a vuit Globus d’Or guanyant un per The Painted Veil al 2007, nominat a sis Premis Grammy guanyant dos per King’s Speech 2011 i The Grand Budapest Hotel 2014, guanyador d’un MTV Video Music Awards per una pel·lícula de la saga Harry Potter al 2011.

La seva música té com a base la composició de música clàssica, influències folklòriques amb instruments tradicionals i del jazz americà. Per ell la música que compon pels fimls son per abraçar les pel·lícules, i les composicions s’enriqueixen com més qualitat tingui la pel·lícula. Per Alexandre Desplat li enriqueix coneixer una nova pel·lícula endinsan-se en un nou móm amb el seu director.

Els dies 22 i 23 de desembre de 2016 es van interpretar fragments de les Bandes Sonores de Alexandre Desplat sota la direcció del compositor. Va ser una gran ocasió per poder gaudir de les excel·lents partitures del músi,c on es va poder apreciar totes les virtuts de les músiques que l’han fet tant valuós en el món del cinema.

És un músic amb un gran magnetisme que sap dibuixar amb la seva música totes les sensacions i expressivitats dels films amb intel·ligencia i qualitat compositiva. Sap captar a la perfecció el que expressen les imatges i ho plasma a les seves partitures amb sensibilitat i precisió. El treball amb l’OBC va ser excel·lent amb una bona comunicació amb els músics, on Desplat va fer sonar les riques sonoritats de les seves músiques. El solista de flauta Christian Farroni va tocar com a solista amb perfecció sonora i tècnica amb l’obra del programa “Pélleas et Mélisande per a flauta i orquestra”.Van ser uns concerts que van omplir d’alegria al públic existent, ja que la música de pel·lícules sempre és màgica, i et transporta a viure la nostra fantasia i percepció visual d’una manera molt viva.

15697879_1607246699302198_4037023175304230770_n