24 julio, 2021

Stephen Kovacevich a Palau 100

Temporada 2013-2014 de Palau 100

Dimarts, 14 de gener de 2014

 

Ludwig van Beethoven

– Sonata per a piano núm. 5, en Do menor, op. 10 núm. 1

– Sonata per a piano núm. 30, en Mi major, op. 109

– Bagatel·les op. 126, núm. 1, 2, 5, 6

– Sonata per a piano núm. 31, en La bemoll major, op. 110

Els instruments de teclat van acompanyar Ludwig van Beethoven al llarg de tota la vida, des dels anys de formació a Bonn fins als darrers moments d’existència, passant per per les aparicions públiques com a improvisador i intèrpret de les seves obres amb orquestra.

Els primers esbosos de la Sonata op. 10 núm. 1 es remunten a l’any 1795 i foren el principi d’un procés compositiu complex que va desembocar en una obra concisa i plena d’originalitat.

Tres dècades més tard, després de moltes decepcions polítiques i personals, el llenguatge de Beethoven s’havia tornat més enigmàtic: visionari en les formes i alhora carregat de referències cap a compositors barrocs que sentia cada vegada més propers.

La rememoració del segle XVIII, tan típica de l’època de la Restauració, és molt present també en les moltes obres breus que Beethoven va compondre els seus últims anys.

Stephen Kovacevich és una pianista amb una llarga trajectòria professional i una gran maduresa intepretativa.

El concert que ens va oferir va ser una prova de la seva saviesa musical, amb una gran naturalitat a l’escanari amb molt bona comunicació cap el públic amb simpatia. Les seves interpretacions son d’una sonoritat fresca, amb molt bona articulació i claretat musical. La seva manera de tocar es franca amb total respecte per la música del compositor que interpreta.