27 julio, 2021

Grigory Sokolov a Palau 100 Piano

Temporada 2013-2014

Dijous, 6 de març de 2014

 

Frédéric Chopin

– Sonata per a piano núm. 3, en Si menor, op. 58

– Deu masurques

 

Grigory Sokolov – piano

 

Era l’any 1844 quan Chopin va compondre la Sonata núm. 3, op. 58, en un període marcat per la mort del seu pare i per una tensa calma en la relació amb George Sand. En la Sonata núm. 3, en contraposició a la segona -plenament abocada a la mort-, Chopin parla d’optimisme i vitalitat, malgrat que la malaltia que patia avançava implacablement.

Chopin va crear cinquanta-vuit masurques, quaranta-cinc de les quals es van publicar en vida del compositor. Escrites en compàs ternari, els accents rítmics recauen majoritàriament en el segon temps, i l’ús predominant de les escales modals evoca un aire popular. De rica inspiració temàtica i d’una subtilesa harmònica inequívocament personal, Chopin no cita mai una melodia polonesa original, però sí que es basa per al ritme en tres danses pròpies del seu folklore: el Mazur, l’Oberek i el Kujawiak.

Fantàstic va ser el recital de Grigory Sokolov com sempre ens té acostumats el pianista rus: la seva interpretació de les partitures de Frédéric Chopin van ser espectaculars en tots els seus sentits amb una tècnica espectacular amb un total domini del teclat, amb una musicalitat i fraseig de primer ordre, amb una sonoritat del piano plena de contrastos amb uns pianos amb cos i uns fortes plens amb profunditat. La seva capacitat expressiva va més enllà de la partitura aconseguint unes interpretacions molt personals amb comunicació i rigor. Va aportar a la música de Chopin romanticisme, sensibilitat, amor per la música, força, virtuosisme i gran qualitat.