27 julio, 2021

José Cura & Sinfonia Varsovia interpreten la Simfonia núm. 2 de Rachmaninov

ENREGISTRAMENT DISCOGRÀFIC

 

Sergei Rachmaninov

– Symphony nº 2  in E Minor Opus 27 (Complete version)

 

Simfonia Varsovia Orchestra

José Cura – Director

 

Gravació feta entre els dies 3 i 4 de decembre de 2001 al Witold Lutoslawski Concert Studio, Polish Radio.

De Cuibar Phono Video. 2002

 

La segona Simfonia de Rachmaninov pot ser és una de les obres més ben treballades pel compositor respecte a l’efecte harmònic i descriptiu, ja que va estar escrita en un moment molt difícil de la seva vida i sota un entorn molt comlicat.

Rachmaninov plasma en aquesta obra el que ell realment sentia en aquells moments: el dolor per la guerra, la passió per la vida, la seva sensibilitat i humanitat, i amb el resultat que va plasmar en la partitura amb una total consciència del seu entorn amb una feina pura i emocional, i on el mestre José Cura transmet totes aquestes sensacions i sentiments a la perfecció.

La versió del Cura i la Sinfonia Varsovia Orchestra és d’un treball profund sobre la partitura en la seva sonoritat i en la seva musicalitat, i des de la primera nota de la simfonia fins l’última passant per tots els instruments estan completament treballats i controlats.

José Cura posseix al dirigir una batuta molt precisa i amb un gran control de l’orquestra, una gran força i excel·lent musicalitat, passió, emoció, lirisme, romanticisme, carisma i una gran sensibilitat que sap transmetre a els músics. Am tot això aconsegueix tenir els músics de l’orquestra en les seves mans provocant que la seva interpretació camini i respiri musicalment, i que els ecxel·lents músics de ls Sinfonia Varsovia Orchestra transmetin a la perfecció en el resultat sonor i musical. Ell sap treballar el conjunt orquestral com a instrument que fa se’l fa propi i aconsegueix treure el millor rendiment de la partitura i desl músics que fa servir com a vehicle expressiu, aprofitant tots els recursos de l’orquestra jugant amb les dinàmiques i les textures sonores.

S’ha de destacar en la interpretació de Cura en la seva manera de frasejar la música: en tot moment tot té un sentit musical per on vol portar la música encaminada. Té una manera de dirigir molt personal i creant uns frasejos d’una bellesa profunda i amb un joc de les notes i sentit musical molt expressiu amb gran sensibilitat, i converteix les frases musicals en pura poesia.

La primera part del primer moviment “Largo” que comença des de les profunditats fins a la plenitud sonora amb un gran crescendo, i on el director el conduiex porgressivament des del piano fins a una gran plenitud sonora que coincideix amb el punt culminant de la perfecció amb un fraseig exquisit i intens, passant per tots els instruments d’una manera molt clara i, això, fa que poguem sentir perfectament el que fa cada secció instrumental en el seu fraseig, destacant que el fil conductor que desenvolupa principalment la secció de la corda amb una gran qualitat i bellesa sonora.

La segona part del primer moviment “Allegro Moderato” l’introdueix molt ben conduit en la transició del canvi de tempo i donant-li un esperit diferent del principi del moviment. En tot moment segueix la tònica dominant de la gravació amb aquesta manmera en com diu i expressa les coses amb una gran força i precisió.

El segon moviment “Allegro Molto” té dos temes molt diferents: una part molt vigorosa i brillant, i una altra completament diferent amb molt lirísme i expressivitat que el director contrasta perfectament amb el so i les dinàmiques.

El tercer moviment “Adagio” potser sigui la part més bella i delicada de la partitura, i que José Cura condueix amb gran sentit i sensibilitat, i amb aquesta manera poètica que té de fer cantar el fraseig musical.

L’últim moviment “Allegro Vivace” és enèrgic amb tocs molt lírics que el director resol a la perfecció en tot moment, ja que s’entén perfectament el que fan tots els instruments en la conducció musical amb una articulació precisa arribant a la plenitud expressiva i musical del final de la simfonia.

La Sinfonia Varsovia Orchestra és d’una gran qualitat tant tècnica com sonora. Posseeix uns músics de gran nivell amb una massa orquestral compacte i, que a la vegada són molt dúctils, ja que responen a la prefecció a les indicacions del director deixant que es pugui treballar i interpretar la música com vol el seu director i fent que el resultat sigui ecxel·lent.

La qualitat de la gravació és ecxel·lent en la sonoritat i claretat en la seva gravació, amb una audició brillant i molt ben equilibrada.

En definitiva la batuta de José Cura és la d’un gran director que hauríem de seguir de ben aprop, ja que amb la interpretació de la Simfonia nº 2 de Sergei Rachmaninov ens ha regalat una gravació de referència.