27 julio, 2021

Novetat Discogràfica

CD: Johannes Brahms – The Piano Concertos 1 & 2

Daniel Barenboim – piano

Staatskapelle Berlin

Gustavo Dudamel – director

daniel-barenboim-and-gustavo-dudamel-brahms-9-1434451274Discogràfica: Deutsche Grammophon

Gravat al Philharmonie Berlin entre els dies 1 i 3 de setembre de 2014 durant el Berliner Festspiele/Musikfest Berlin

Recording Engineer: René Moeller

Audio Producer: Friedemann Engelbrecht

Sound Editor: Sebastian Nattkemper

Total time: CD1 51’12  CD2 50’58

 

El 2 de setembre de 2014, Daniel Barenboim estava rebosant d’alegria en el foyer de la sala de cambra de la Philharmonie de Berlin. Acabava de tocar just al costat, a la sala gran, els dos Concerts per a piano de Johannes Brahms. I parlava amb entusiasme de Gustavo Dudamel, que l’havia acompanyat com a director al davant de la Staatskapelle de Berlin: “Si havia d’estar tocant, podia confiar amb ell completament. I si no tenia res per tocar, era un plaer veure lo bé que treballava amb l’orquestra. És una cosa que puc jutjar bé, per que porto tocant aquests concerts des de 1958”.

Barenboim ha gravat els Concerts per a piano de Johannes Brahms en varies ocasions, sempre amb companys que significaven molt per a ell. Sir John Barbiroli, per exemple, que el va acompanyar el 1967 amb la New Philharmonia Orchestra, i que va ser per a ell un important mentor. Més de vint anys després va arribar la següent gravació amb la New York Philharmonic dirigida per Zubin Mehta, un dels seus millors amics des del 1956. Tot i l’esforç físic que suposa tocar tots dos Concerts en una sola vetllada, Barenboim ho va tornar a fer en varies ocasions: en 1991 a Munich amb Sergiu Celibidache i en 2012 a Berlin amb Zubin Mehta per celebrar el seu seixanta aniversari.

daniel-barenboim-and-gustavo-dudamel-brahms-11-1434451277-article-0

Per a Daniel Barenboim, tots dos Concerts son veritables acompanyants en els que veu reflectida la seva pròpia trajectòria vital. Això l’uneix a Brahms: el compositor va tocar al llarg de la seva vida més de trenta vegades el Primer Concert i quaranta vegades el Segon. Brahms es va despedir de les grans sales de concerts com a director de totes dues obres amb Eugen d’Albert al piano el 19 de gener de 1896 a Berlin.

maxresdefaultMagnífica interpretació tant per la maduresa de Barenboim com pel gran talent de Dudamel, que fa que aquesta gravació sigui un fet a destacar en la vida d’aquests músics juntament amb una magnífica Staastskapele Berlin.