24 julio, 2021

Midori interpreta Brahms

Temporada de l’OBC 2011-2012

Dissabte 14 d’abril de 2012

 

Xavier Montsalvatge: Sortilegis per a orquestra

Johannes Brahms: Concert per a violí i orquestra en re major op. 77

Edward Elgar: Variacions sobre un tema original op. 36 “Variacions Enigma”

 

Midori -Violí

Vasily Petrenko – Director

 

La peça breu de Montsalvatge -amb moltes referències que, com passa als compositors que han escoltat molta música, sorgeixen d’una manera natural i integrada- evoca aquest univers màgic d’humitats, exaltacions vegetals i cabelleres embruixades. Es tracta d’una peça curta, per a una orquestra reduïda, i va ser un encàrrec fet a l’autor per l’Orquestra de Cadaqués la temporada en què en va ser compositor resident.

El concert per violí de Brahms en el temps de la seva composició va tenir l’assessorament del violinista Joachim, que sembla que li va aconsellar

Edward Elgar, en titular les seves Variacions sobre un tema original, opus 36 com a “Enigma”, va fer com una jugada d’escacs que ha generat que, cada vegada que les programen o les sentim, no puguem evitar plantejar-nos tots els dubtes i considerar les diverses interpretacions que s’han fet sobre la mena d’enigma de què es tractava. El mateix compositor deia que l’enigma era endevinar sobre quina melodia molt coneguda havia fet les seves variacions, al mateix temps que amagava sempre el tema original que les havia inspirat. Alguns comentaristes musicals britànics apuntaven que el tema era l’himne reial d’aquell país. Altres, tancant el cercle, deien que la clau de l’enigma era el mateix compositor, que es complaïa amb la juguesca.