5 agosto, 2021

Mahler Chamber Orchestra & Monteverdi Choir

Temporada de PALAU 100   2011-2012

Dilluns 13 de febrer de 2012

 

Robert Schumann (1810-1856)

– Nachtlied op. 108

– Requiem für Mignon op. 98 b

– Simfonia  núm. 4 en Re menor op. 120

– Manfred op. 115 (poema dramàtic en tres parts)

 

Mahler Chamber Orchestra

Monteverdi Choir

Gert Voss – Recitador (caçador, Manfred, Astarté, Nèmesi, abat)

Sir John Eliot Gardiner – Director

 

Dos anys després del bicentenari, ens arriba un programa íntegrament dedicat a Scumann, de la mà d’un director que l’ha defensat discogràficament de manera generosa i convincent.

El programa ens presenta l’autor en una de les seves característiques de oposicions de contraris. Si la simfonia ens posa davant el Schumann més abstracte, fonamentalment preocupat per la cohesió formal de tot el material musical, la resta del programa ens porta contrastadament a l’extrem contrari, on trobem l’autor ocupat en la seva fascinació per la literatura i per les fecundacions musicals que se’n podien derivar.

Schumann pertany, com Berlioz, Mendelssohn, Chopin i Liszt , a la primera gran generació romàntica, la que va necessitar trencar del tot amb l’herència de les formes clàssiques, que s’havien esgotat en els dos últims grans mestres vienesos, Beethoven i Schubert. En l’exploració de nous camins alternatius, la majoria d’ells es van trobar seguint direccions apuntades per la poesia, que el Romanticisme havia retornat al primer rengle de l’activitat literària, i per la literatura en general. Tots ells eren lectors cultes, i algun, com el mateix Schumann, fins i tot escriptor considerable.

En el concert que ens pertoca es varen conjuntar dues formacions d’alt nivell i valua musical com el Monteverdi Choir i la Mahler Chamber Orchestra cada una amb les seves pecurialitats sota la experta batuta de Sir John Eliot Gardiner.

La Mahler Chamber Orchestra (MCO), amb una estructura, projecció internacional i qualitat excepcionals, és un conjunt únic avui dia, que encara un model de futur en el panorama orquestal europeu. Integrada per uns 40 músics de 20 països diferents, que no rep cap subvenció, i ofereix òperes i concerts arreu del món, a les més destacades ciutats i festivals. Fundada el 1997 pels mateixos músics i Claudio Abbado, la seva col·laboració ha ofert moments memorables en el món de la música clàssica europea.

El Monteverdi Choir, fundat el 1964, és famós pel seu estil apassionat, compromès i virtuosístic. Durant els darrers quaranta-cinc anys ha estat aclamat com un dels millors cors del món. Destaca per la seva versatilitat en afrontar els més diversos compositors i llenguatges amb una total convicció estilística. El Cor constitueix també una escola eficaç per a la formació de les futures generacions de cantants de cor i solistes; els seus membres interpreten sovint algunes parts com a solistes i molts cantaires destacats han desnvolupat carreres en solitari espectaculars. Des de l’any 2007, el Pla d’aprenentatge Monteverdi ha afegit una dimensió nova i emocionant al perfil del Cor.

 

“Schumann i la bellesa sonora”

Hi han vetllades musicals a la programació de concerts a la ciutat de Barcelona que no s’obliden, i justament la d’aquest dilluns dia 13 de febrer al Palau de la Música Catalana, n’ha estat una mostra ben explicita.

La Mahler Chamber Orchestra, formació de gran categoria musical emergent, acompanyats mutuament pel prestigíos Monteverdi Choir, s’han unit per donar un resultat de gran bellesa sonora, de professionalitat, rigor, i sobretot d’un gran amor a la música, dirigits tots ells en aquesta ocasió de la mà d’un dels directors més reconeguts del panorama musical actual; Sir John Eliot Gardiner. Les quatre obres escollides del gran geni romàntic, van ser servides amb una gran subtilesa d’orfebre, tan per l’orquestra, com pel cor, tots ells entregats a la gran batuta de Gardiner. Elegància, rigor musical, entrega absoluta a la musica i passió desbordant, van ser el comú denominador del concert. En fi… tot plegat una obra d’art, servida amb tota la màgia que demana la música de Robert Schumann. En definitiva; ” una gran lliçó musical magistral”

 

R.Poblet