5 agosto, 2021

Cicle Coral Orfeó Català – Cor de Noies

Temporada del Cicle Coral Orfeó Català 2013-2014

Diumenge, 1 de juny de 2014

 

La lluna parla; cants de la nit

I

De serenates, bruixes, elfs, trobades amoroses i danses vora el foc

Franz Schubert: Nachtviolen D.752, Ständchen D.889, Ständchen D.957

Robert Schumann: Zigeunerleben op.29, Mondnacht op.39, Waldesgesprächt op.39

Felix Mendelssohn: Nachtkied op.71, Hexenlied op8, Neueliebe op.49

Johannes Brahms: Vergebliches Ständchen op.84, Wiegendlied op.49

II

Jordi Domènech

– Els planetes, per a cor de veus blanques, contratenor i piano: Mercuiri i Plutó, La terra i el seu satèl·lit, Urà, Mart, Saturn, Venus, Neptú, Júpiter, Intermedi, La lluna canta.

 

Cor de Noies de l’Orfeó Català

Oriol Rosés – contratenor

Josep Surinyac – piano

Buia Reixac i Feixes – directora

Aleix Viadé – video

Cor de noies El lied és una forma musical per a veu i piano en format breu que renuncia al virtuosisme per fomdre’s en l’emotivitat del poema musicat. Tot i que és un gènere habitualment destinat a veu solista i piano, en el cas del concert el Cor de Noies de l’Orfeó Català ens va proposar una nova aproximació al gènere interpretant grans lieder romàntics alemanys, alguns dels quals arranjats expressament per a cor de veus blanques pel compositor i contratenor Jordi Domènech.

Cor de noies 1

Amb la temàtica de la nit com a teló de fons, Jordi Domènech i Buia Reixach, van escollir un seguit de clàssics alemanys clars representants del Romanticisme de final del segle XIX, amb el denominador comú de la nit, la lluna, les bruixes, els elfs, les trobades amoroses i les dames vora el foc. Jordi Domènech amb els seus arranjaments dels lieder hi afegeix noves veus fins a aconseguir la textura que requereix un cor de veus blanques.

El concert va començar amb uns arranjaments fantàstics de la mà del compositor Jordi Domènech, fets amb molt bon gust musical i amb el sempre lluiment del Cor de Noies.

El Cor de Noies dirigit per Buia Reixac i Feixes emana entusiasme, amor per la música, i entrega absoluta de totes les seves cantaires. La feina feta per la seva directora es fantàstica al transmetre a les seves cantants l’amor per la música i les ganes de fer bona música.

Els lieder van ser interpretats amb un so vocal de les noies preciòs, amb bona afinació, i amb una bona tècnica vocal per poder abordar les exigències vocals de les partitures.

Cor de noies 3

La música va sonar fresca, viva, amb expressivitat i comunicació, amb un bon treball musical i vocal, amb bona dicció i amb l’emoció que transmeten les camtaires. Buia Reixach sap aprofitar al màxim les veus que componen el cor per donar un color interessant i de molt bona qualitat amb molt bon equilibri entre les veus i amb una bona potència sonora quan es necesita. Els lieder de la primera van estar combinats amb alguns cantats per el cor de noies, i altres pel contartenor Oriol Rosés. Tot això combinat amb unes projeccions molt sujerents de Aleix Viadé que representaven la naturalesa.

Jordi Domènech 1

La segona part del concert va incloure l’estrena mundial d’Els planetes de Jordi Domènech, un encàrrec del Cor de Noies de l’Orfeó Català fet amb la ferma voluntat d’ampliar el catàleg d’obres per a cor de noies. Escrita per a cor de veus blanques, contratenor solista i piano, “Els planetes” és una suite vocal en què cada poema està dedicat a una de les grans masses terrestres que orbiten entorn el sol. Els poemes són encàrrecs que Domènech ha fet a Miquel Desclot, Pilar Cabot i Pep Rosanes, per acabar amb l’únic poema que ja existia prèviament a la composició, La lluna canta de Josep Carner.

Cor de noies 2

La música d’Els planetes cerca expressament la fredor que emana l’espai sideral a través de nombrosos obstinats -motiu melòdic que es va repetint en les veus greus, mentre les veus agudes desenvolupen una sèrie de variacions o una melodia contínua-, crescendi implacables i formes circulars sense concessions al sentimentalisme. Són deu parts que combinen les veus del cor, contratenor solista i petit cor, amb un intermedi per a piano sol, per acabar amb La lluna canta.

Jordi Domènech ha creat una fantàstica partitura dedicada als planetes i les seves sensacions. La partitura està plena de misteri i màgia amb una escriptura intel·ligent i evocadora. Està molt ben tractada en la part vocal per que sempre sigui còmode per les veus blanques quan la interpreten, amb un gran ventall de sensacions combinant els cor amb el solista i el pianista, i així creant unes sonoritats molt interessants i riques.

El Cor de Noies va cantar la partitura d’Els planetes amb una gran riquesa sonora en tots els seus contrastos i textures diferents que posseeix la partitura, aixì poder emitir uns sons que descriuen l’univers amb els seus planetes i tots els seus misteris, emitint uns sons etèris i misteriosos. Va ser una gran experiència poder sentir aquesta partitua amb tant bona intèprtació.

El pianista Josep Surinyac va tocar fantàsticament amb expressivitat, domini tècnic i gran musicalitat, sempre pendent de les indicacions de la directora amb una total cohesió amb el cor.

Oriol Rosés és un contratenor que posseeix una veu molt timbrada i potent amb un bon domini de la tècnica i de la linea vocal, amb bon gust musical i bona dicció.

Excel·lent es la feina que fa Buia Reixach i Feixes amb el Cor de Noies en la seva qualitat sonora i musical, i amb una total bona cohesió amb les cantaires i molt bona energia entre totes elles.

Cor de noies 4