23 julio, 2021

Inaguració d’Òpera Samfaina al Liceu

Òpera Samfaina, nou espai gastronòmic i cultural, obre les portes al Liceu

Barcelona, 13 setembre de 2016

img_20160918_135402

Òpera Samfaina obre les porets. Un nou espai cultural, gastronàmic i també solidari, on es podrà gaudir d’experiències innovadores relacionades amb la història i cultura catalanes. El Gran Teatre del Liceu ha apostat per aquesta iniciativa liderada per Tat Barcelona, que defineix conceptes com el de museu, mercat, restauració o espectacle, unint-los en una experiència d’oci gastronòmic on els Germans Roca han col·laborat en l’Odissea, una de les propostes de l’Espai.

Aquest nou local es troba situat a l’antic “Espai Liceu”, que consta de 950 metres quadrats dividits en cinc àrees diferenciades, on els visitants podran gaudir dels differents ambients – El Rocambolesc, la Vermuteria, l’Odissea, la Diva iel Mercat- creats per l’artista Franc Aleu que ha dissenyat i creat els continguts artístics i escenogràfics d’aquest peculiar local, Aleu aporta amb aquesta creació una visió molr personal a cavall entre l’avantguarda i la tradició artesana, incorporant referències del camp de l’òpera i l’art escenogràfic. Òpera Samfaina també compta amb els Germans Roca que han participat en el disseny del viatge gastronòmic de l’Odissea i el Rocambolesc, i Joan Gracia encarregat de l’animació i la direcció dramàtica. Aquest espai únic s’allunya de la fórmula clàssica de restaurant i està obert tots els dies de l’any i tindrà un horari que abraçarà des de les dotze del migdia a la una de la matinada amb horari ininterromput. La inversió global ha ascendit a 4,2 milions d’euros a cràrrec dels inversors de Tast Barcelona.

ELS ESPAIS

“L’Odissea” catalana és un nou concepte d’espectacle sensorial creat per Franc Aleu i els Germans Roca. La gastronomia i l’art es troben en aquesta expreiència mijaçant una pel·lícula d’animació protagonitzada per l’avatar digital del famós xef Jordi Roca. En aquesta sala, de forma circular i totalment aïllada del exterior, 16 comensals gaudiran d’aquesta fantàstica història mentre mariden productes característics de cada regió amb la millor selecció de vins catalans.

csqpaz5wyaa3_zx

“La Vermuteria” es presenta com un punt de trobada i un preàmbul a Òpera Samfaina. En aquesta barra es podran degustar les millors axoves i seitons de l’Escala, olives variades i plats típics com les patates, l’ensaladilla russa, el gaspatxo, l’ajoblanco, etc.

 

“La Diva” és el cor d’Òpera Samfaina, una part central oberta a la màgia i a l’inesperat. Una cova de sorpreses i de poesia visual, amb finestres al Mediterrani, a les vinyes que produeixen el vi que es serveix en una de les originals barres. En aquest espai els assistents trobaran àrees com la Barra Solidaria, la barra de cervesa, la barra de vins o la taula temàtica.

14344969_10154494164064941_3667206432261741615_n

“Al Rocambolesc” els vistants podran provar els gelats de Jordi Roca i Ale Rivas, com el famós Dit de Colón, un gelat de xocolata, oli d’olica i sal, inspirat en l’emblematic símbol de la ciutat.

El recorregut d’Òpera Samfaian clou amb “El Mercat”, on hi ha diferents zones delimitades destinades a les temàtiques principals de la gastronomia catalana: Sotamar (peix i platja), Matança (embotits i carn), Hespèrides (verdures), Catalàctic (làctics) i Dolça Catalunya (dolços).

14355140_10154494163939941_3352888624565160608_n

UN PROJECTE SOLIDARI

Òpera Samfaina no només és un espai no només és un espai cultural i gatronòmic, sinó que també neix amb un esperit solidari.  Per una banda, en aquesta primera etapa, la barra solidària compta amb tapes creades i dedides per difrents cuiners de renom internacional com Carles Abellan, Nandu Jubany, Albert Arià i Christian Escribà. A cada temporada s’afegiran nous cuiners que faran el relleu dels actuals. Una part de la recaptació d’aquesta activitat es destinarà a fins solidaris, amb beneficiaris com el Casal dels Infants del Raval i la Fundació Joan Salvador Gavina. Per l’altra els Germans Roca, en col·laboració amb Tast Barcelona, destinen els beneficis de la seva participació a L’Odissea catalana a Metges Sense Fronteres.

A més, dues terceres parts de la plantilla d’Òpera Samfaina prové d’entitats socials que promouen la inserció sociolaboral de col·lectius en risc d’exclusió social amb la voluntat de revertir el valor afegit d’aquest projecte empresarial i artístic, no únicament en l’oferta cultural de la ciutat, sinó també en el teixit social dels barris i de l’impuls de diverses iniciatives solidàries, en el marc també del Projecte Social del Liceu.

14329880_10154494163529941_1030878426437108147_n