5 agosto, 2021

Cicle Coral Orfeó Català

Temporada 2014-2015 “Cicle Coral Orfeó Català”

Diumenge, 19 de juliol de 2015

palau76

Georg Friedrich Händel

– Coronation Anthem, núm. 1 “Zadok the Priest

– Concerto grosso en Si bemoll major, op. 6 núm. 7, HWV 325

– Coronation Anthem, núm. 4 “My heart is inditing” HWV 261

Johann Sebastian Bach

– Magnificat, BWV 243

 

Solistes:

Irene Mas, Elionor Martínez, Neus Gracia, Núria Pena – sopranos

Judith Almunia, Laia Donos – contralts

Adrià Martínez – contratenor

Martí Doñate, Ferran Mitjans – tenors

Ferran Albrich – baix

Cor Jove de l’Orfeó Català

Ensemble Méridien

Esteve Nabona – director

cor jove 1

El dia 11 d’octubre de 1727, a l’abadia de Westminster era coronat el segon rei britànic de la dinstia dels Hannover, George II i la seva dona la reina Carolina. Händel havia arribat a Anglaterra el 1710 i ben aviat s’hi va establir. La situació de prestigi i popularitat de què gaudia el van convertir en el compositor encarregat d’escriure la música oficial d’aquella solemne cerimònia. La música gloriosa del compositor interpretada per un dispositiu de quasi dos-cents músics va assolir un gran èxit, perpetuat en el temps. L’últim i quart Anthem de la colecció, My heart is inditing, interpretat al concert, es menys solemne però ple d’encant i destinat a la unció de la reina.

Només començar les primeres notes de “Zadok the Priest” es va notar l’energia que emana el Cor Jove de l’Orfeó Català: entusiasme, alegria, amor per la música, ganes de comunicar i energia positiva, que van fer que la música prengués vida amb esplendor i qualitat.

La feina d’Esteve Nabona conjuntament amb els cantaires és excel·lent en tots els sentits: bona afinació, un so molt equilibrat i conjuntat entre les veus en els seus volums entre les quatre cordes, qualitat tímbrica i sonora, una perfecta articulació on s’entenen totes les notes amb bona dicció, una excel·lent musicalitat amb un bon treball de volums sonors.

La música de Händel es va interpretar amb rigor, amb un so brillant quan era necesari, amb uns frasejos molt ben resolts, amb un bon equilibri coral i orquestral, amb el caràcter majestuós necesari que requereix aquest tipus de partitura com son els Anthem’s de Händel amb un so nítid i rodó. La direcció de Nabona va ser clara i precisa on tant l’orquestra i el cor van respondre a la perfecció a les seves indicacions, on es va notar la feina feta amb precisió i cura.

cor jove 3

El Concerto grosso interpretat per l’Ensemble Méridien al capdavant amb Elisabeth Bataller va ser interpretat amb musicalitat i bona articulació, amb un so homogeni i ben treballat amb bona unificació instrumental.

El dia de Nadal de l’any 1723 s’interpretava a la Thomaskirche de Leipzig el Magnificat BWV 243 de Johann Sebastian Bach, una obra brillant, rodona, en la qual tots els elements figuratius estaven perfectament elaborats per agradar a la comunitat luterana. Era la primera gran celebració litúrgica que Bach assumia des del seu nou càrrec el maig anterior i per tant aquell Nadal esdevenia la primera gran data litúrgica per mostrar en plenitud la seva crativitat.

A la segona part es va interpretar el fantàstic Magnificat de Johann Sebastian Bach.

La interpretació va ser esplendida amb la joventut dels cantaires i que a més les parts solistes van ser interpretades per menbres del cor. Es va interpretar un Bach amb moments brillants i moments intims, on es van poder sentir tots els detalls de la partitura a la perfecció amb totes les veus contraposades amb els seus frasejos particulars amb una articulació excel·lent i un alt nivell vocal. La sonoritat va ser pastosa amb relleu quan ho requeria i subtil a la vegada.

Les parts solistes van estar cantades amb seguretat, amb bon nivell vocal, amb bona musicalitat i fraseig, i s’ha de felicitar molt gratament a tots ells per la valentia i la feina prèvia que comporta cantar una part solista en un escenari.

L’Ensamble Méridien va tocar amb seguretat amb un bon nivell en els parts solistes d’oboe, traversos i trompetes amb una direcció segura i musical unint a la perfecció cors, solistes i orquestra per part d’Esteve Nabona.

cor jove 2