26 julio, 2021

Real Filharmonía de Galicia a Palau 100

PALAU 100

Dilluns, 7 de novembre de 2011

 

Carl Maria von Weber: Oberon (obertura)

Robert Gerhard: Concert per a violí i orquestra

Robert Schumann: Simfonia núm. 1 en Si bemoll major op. 38 “Primavera”

 

Real Filharmonía de Galicia

Jack Liebeck – Violí

Antoni Ros Marbà – Director

 

El concert va començar amb l’obertura de l’òpera Oberon de C.M.Weber que no ha tingut mai una popularitat comparable a la de Der Freischütz, però aquesta obertura és una de les obres més conegudes del compositor i té un lloc assegurat en el repertori simfònic.

L’orquestra Real Filharmonía de Galicia va escalfar els motors amb aquesta primera partitura amb una energia absoluta i amb una implicació total per part de tots els músics de l’orquestra. La versió que ens varen oferir de la partitura juntament amb el seu director Antoni Ros Marbà va estar plena de força tant expresiva com en sonoritat orquestral.

Aquesta orquestra posseeix un alt nivell i sobretot a destacar la seva brillantísima corda. És vastant difícil que una orquestra tingui una corda amb les caracteristiques de la de Galicia; tots els musics de aquesta secció individualment posseeixen una tècnica impecable i molt semblant entre ells en la manera de tocar i això fa que soni completament unificat, i a més a tots tenen la mateixa caràcteristicxa que és que toquen realment amb un so de molta qualitat i amb un volum molt considerable que s’el pot definir com “molt brillant”. El so de la corda és tant present que fins i tot es menja el so del vent, la qual cosa no passa gaire bé mai, i que quan passa això es realment gratificant poder gauidir d’una secció de corda tant esplendida.

Va seguir la primera part amb el difícil concert per a violí i orquestra de R.Gerhard. La part solista la va asolir el fantàstic violinista Jack Liebeck. Liebeck és un violoinista que ho posseeix tot; passió i comunicació al tocar, un so de gran qualitat i amb noblesa, musicalitat i una gran tècnica i que això va fer que fes una interpretació del difícil concert de Gerhard plena de matisos amb una estensa gama de colors sonors diferents, amb un so impecable i que donada la dificultat del concert aquest violinista al posseir un altisim nivell va fer que sobrepases la mera interpretació i anes més enllà amb la seva gran interpretació.

La segona part la va ocupar la simfonia “Primavera” de R.Schumann.

Scumann va compondre la seva primera simfonia l’any 1841. En només quatre dies va quedar pràcticament acabada l’obra. Tot just tres setmanes i mitja més tard el compositor en va acabar l’orquestració. La partitura va ser llavors enviada a Mendelssohn, el qual va dirigir-ne l’estrena el 31 de març de 1841 a Leipzig.

L’interpretació de l’oquestra i Ros Marbà va ser del tot exuberant, amb molta energia i entrega, amb molts matisos musicals i plena de dinàmiques diferents amb una musicalitat fresca i molt comunicativa.