26 julio, 2021

Joan Manén vist pel Quartet Manén

Concert inagural del cicle “30 minuts de clàssica” del Festival Mas i Mas agost’11 a la CX LA PEDRERA

 

Divendres 29 de juliol del 2011

 

F.Schubert – Quartet de corda en re menor D 810 “La Mort i la Donzella”

J.Manén – Quintet amb piano “Lui et elle”

 

Quartet Manén: Kalina Macuta i Jing Liu-violins, Vincent Fillatreau-viola, Oriol Aymat-violoncel

Daniel Blanch-piano

El Quartet Manén va ser l’encarregat de fer l’inaguració del cicle “30 minuts de clàssica” del Festival Mas i Mas agost’11 com es va fent ja fa uns anys i amb gran éxit de públic a la Sala de La Pedrera que en aquest cas va ser al seu auditori.

Aquesta edició de La Pedrera està dedicada al violinista, director i compositor Joan Manén (1883-1971) que tot i assolir un gran èxit a nivell mundial durant el seu temps, ha quedat injustament en l’oblit. Per això, amb la voluntat de redescobrir el seu llegat, al llarg d’aquest cicle s’aniran interpretant algunes de les seves obres.

El Quartet Manén que porta el nom d’aquest compositor va començar el concert amb el fatàstic quartet de corda “La Mort i la Donzella” de Fanz Schubert. L’interpretació dels components d’aquest quartet va ser del tot correcta. L’interpretació musical és el mes destacat de la seva versió, ja que estava ben treballada i tenien molt clar per on volien que evoluciones la seva interpretació amb força tant sonora com musical i amb un bon frasseig. La part tècnica del quartet per part dels seus interprets és una mica justa tecnicament; el primer violí Kalina Macuta te un bon so pero amb certes desafinacions en alguns moments i sobre tot bastant més destacable en lapart aguda, a més tècnicament va molt justa i aixó provoca que la seva manera de tocar sigui insegura. El segon violí Jing Liu es una violinista del tot discreta i amb un so pobre i poc sonor i també amb desajustaments en l’afinació. El viola Vincent posseeix un so bonic de la seva viola i amb bona tècnica pero amb un so poc ponent. El violoncelista Oriol Aymat és el millor membre del quartet amb un molt bon so amb potencia, amb molt bona musicalitat i personalitat tocant tot envoltat d’una bona tecnica amb seguretat.

Va seguir el concert amb el Quintet amb piano de J.Manén on es va afegir el pianista Daniel Blanch. Aquest Quintet de Maén és una partitura molt colorista en la seva musicalitat i en la seva instrumentació, ja que juga amb moltes posibilitats dels instruments i que a moments construeix testures sonores molt interesants. També és una música tendre i a la vegada molt apasionada amb moments una mica sobre carregats musicalment. L’interpretació dels musics va ser bona en el seu sentit expresiu i musical, ja que varen saber captar la personalitat musical de J.Manén. Daniel Blanch va fer una aportació molt positiva en l’interpretació musical de la partitura amb rigor i força expresiva.

 

Ofèlia Roca