29 julio, 2021

L’OBC i Gladiator

Temporada de l’OBC 2015-2016

Dissabte 9 i diumenge 10 de gener de 2016

Gladatior OBCHans Zimmer

– Banda Sonora de la pel·lícula Gladiator

 

Clara Sanabras – cantant

Coral Càrmina

Coral Polifònica de Puig-Reig

Justin Freer – director

Gladiator.jpg

La tradició musical del que definim com a pèplum (el gènere conegut popularment com a cinema de romans o de l’antiguitat) ve de lluny. Des dels orígens del cinema, quan la monumental Cabiria de Pastrone, el 1914, va exigir una partitura específica que van encarregar a Manlio Mazza i Ildebrando Pizzetti. Durant cent anys, les característiques del pèplum han permès il·lustrar l’èpica, la guerra, l’erotisme, la religiositat, l’exotisme, les fonts històriques de tota mena de cultures i, també, les emocions de l’heroisme, de l’amor i de la revenja.

gladiator0001

El director de cinema Ridley Scott va encarregar la música de la pel·lícula Gladiator al seu compositor de capçalera, Hans Zimmer, company de viatge intermitent des del 1989, amb Black Rain. Zimmer, un alemany procedent del pop molt hàbil en la combinació de les noves tecnologies i la sonoritat simfònica de tota la vida, li va regalar una de les partitures més rodones dels últims temps. Potser la primera gran banda sonora del segle XXI. Té poder d’evocació, remet a la llegenda, és contemplativa, sembla provenir de les arrels de la civilització i reverbera cap a l’eternitat. És música d’oració, de diginitat, d’herois morals. I és una altra gran fita en l’ús de la veu humana, fonamental per ressaltar que aquesta és una història precisament d’humans i no de déus, de la gent que estima i pateix. De gent remota que en diríem clàssica, però que s’assembla a nosaltres. Això justifica la firma de Lisa Gerrard al costat de Zimmer, una cantant que pot recórrer la distància que separa la contralt de la mezzo d’una manera creativa, compromesa i personalitzada.

filmes_1073_19907490.jpg-r_640_600-b_1_D6D6D6-f_jpg-q_x-xxyxx

Fantàstica cohesió entre la projecció de la pel·lícula íntegra “Gladiator” en versió original  i la banda sonora en directe.

El director d’orquestra Justin Freer va fer una feina excel·lent per conjuntar la música amb l’imatge i així aconseguir que tot anés completament clavat en tot moment. Va fer sonar l’OBC amb esplendor amb un so brillant i contundent en els metalls i percusió amb una corda amb un so compacte de qualitat. La música de Hans Zimmer és de gran qualitat escrita amb un gran efectisme sobre l’imatge on es poden sentir totes les sensacions de l’història. La pel·lícula amb la banda sonora en directe pren un relleu més important i fa que millori encara més l’excel·lent film de Ridley Scott, amb un treball per part dels actors espectacular, on els moments més violents de les baralles es fan més cruels, al igual en els moments on entren a Roma tot es fa més esplendorós, o en els moments més intims el sentiment es més viu.

Glaiator OBC

La cantant Clara Sanabras va cantar amb una veu fantàstica amb gran càrrega expressiva necesaria per les seves intervencions i que va emocionar. Les Corals Càrmina i Polifònica  de Piug-Reig van intervenir amb una excel·lent afinació i un so compacte i ben treballat.

Va ser una experiència espectacular poder gaudir d’aquesta gran pel·lícula amb la seva fantàstica Banda Sonora amb una interpretació d’alt nivell.

gladiator-3