26 julio, 2021

L’OBC i Danny Elfman

Temporada de l’OBC 2015-2016

Dies 14 i 15 de maig de 2016

descarga

Danny Elfman

– Charlie and the chocolate factory. Pee-wee’s big adventure. Beetlejuice. Sleepy Hollow. Mars attacks!. Big fish. Batman/Batman Returns. Planet of the apes. Corpse bride. Dark shadows. Edward Scissorhands. Tim Burton’s The nightmare before Christmas. Alice in Wonderland.

burton3_zps540348a2

Bernat Rosés – nen solista

Sandy Cameron-violí

Danny Elfman – veu

Coral Càrmina (dir. Daniel Mestre)

John Mauceri – director

13221706_985565491550806_3090817669504988007_n

La relació professional de Danny Elfman amb Tim Burton és una de les col·laboracions entre director de cinema i compositor més dilatades i reeixides de la història del cinema, a banda d’una de les més inesperades. Elfman sempre es va sentir atret per les pel·lícules, però no es va iniciar en el món de la música fins a l’adolescència, sense haver rebut cap educació formal. Va ser als 18 anys, en un viatge per l’Àfrica occidental d’un any de durada, quan Elfman va començar a tocar el seu primer instrument musical, el violí, i va començar a flirtejar amb la fantasia d’enfocar la vida cap un rumb més musical.

Als anys 70, Elfman va ser el creador juntament amb el seu germà Richard el cabaret musical d’avantguarada “The Mystics Knights of Oingo Boingo”. El 1985 Tim Burton, un jove que volia fer la seva primera pel·lícula volia un jove compositor triant a Danny Elfman per compondre la música de la seva pel·lícula “Pee-Wee’s big adventure”, i a partir d’aquí la col·laboració entre ambdós és gairebé total, amb l’única excepció d’Ed Wood composta per Howard Shore.

Danny Elfman demostra amb el seu treball que s’adapta a tots els estils amb obres d’amors impossibles com Edward Scissorhands, personatges de còmic com Batman i Batman Retums, The Nightmare Before Christmas, Mars Attacks!, Sleepy Hollow, etc…

13260271_985565641550791_4433501999938021920_n

Nota de l’actor Johnny Depp sobre la relació professional entre Tim Burton i Danny Elfman:

“Danny i Tim són, sens dubte, els dos grans regals que aquesta feina m’ha donat mai. Sense ells i sense la seva grandiositat, no seria ni aquí, ni allà, ni probablement enlloc. El món ja és avui plenament consient del geni individual que tots dos posseeixen, però el més important és la manera en què aquests talents únics es combinen i, en definitiva, es complementen mútuament, i permeten així que la tasca de l’altre floreixi amb total independència i impresivilitat.

En essència, les obscures creacions sonores de Danny són les manifestacions musicals de les i ombrívoles visions de Tim. Junts infonen color en els noms de l’altre, des d’Edward Scissorhands i al llarg dels nombrosos projectes amb els quals han fonamentat una relació de més de vint anys… i els que encara queden. La seva música, molt càlida i acollidora tot i que alhora desconcertant, aconsegueix sonar alhora elegant i inquietant, i defineix a la perfecció el caràcter d’aquesta primera col·laboració. En traduir el to exacte de la pel·lícula de Tim en les notes divines de les seves partitures, Danny va ser capaç de transmetre l’ànima profunda de la història als cors dels milions d’espectadors.

És per això que la seva relació professional mai no ha fracasat. Una vegada i una altra, la seva col·laboració ha donat  llum a nous éssers meravellosos i rars alhora, encarregats de delectar i emocionar els amants universals del cinema. Són fets un l’un per l’altre, es podria dir simplement; Tim i Danny estaven predestinants a treballar plegats”.

Màgic i fantàstic son els concerts que es van viure els dies 14 i 15 de maig a l’Auditori. L’espectacle de la música del compositor Danny Elfman per les pel·lícules consistia amb un mumtatge de varios fragments musicals de cada film arranjats per Elfman per poder-ho jackconjuntar amb les imatges que s’estaven projectant en una pantalla gegant, amb troços de les pel·lícules i dibuixos dels personatges il·lustrats per Tim Burton. La conjunció va ser una delicia, al poder gaudir de la extraordinaria música d’Elfman juntament amb les genials imatges de Burton, ja que els seus dibuixos son d’una gran valua tant artística com creativa. Es va poder sentir tota la creativitat amb gran imaginació i personalitat de la música d’Elfman, que va crear un espectacle molt sensitiu, màgic i expressiu amb una perfecta conjunció amb les imatges.

En la vetllada van intervenir varios solistes: la espectacular violinista Sandy Cameron, que ens va deleitar amb un virtuós i extravagant solo de la pel·lícula Edward Scissorhands, el nen solista Bernat Rosés va fer dues intervencions amb una veu de bell tímbre amb molt bona tècnica, i com a estrella principal el mateix Danny Elfman que va cantar en el moment de la pel·lícula “The nightmare before Christmas” encarnant al personatge principal, Jack. Elfman va fer una creació esplèndida plena d’expressivitat, humor, profunditat amb una veu rica en colors, amb una gran presencia i magnetisme escènic.

L’OBC va fer una gran feina en pocs dies en el difícil muntatge, per la gran quantitat de partitures diferents, i que el resultat va ser molt satisfactori i vivrant, amb una molt bona batutat del director John Mauceri amb seguretat, que va treballar les partitures amb concentració i ajustament per poder fer una interpretació impecable amb rigor i força expressiva, treient el millor dels intèrprets i de la música amb una total cohesió amb les imatges, on els músics de l’OBC van estar completament receptius a la màgia de la música amb l’imatge.

La Coral Càrmina va fer unes intervencions amb bon empastament vocal, amb bona afinació i precisió musical amb un color clar i efectiu per la música que s’estava interpretant.

Va ser un gran concert amb una màgia especial que posseeixen les partitures de Danny Elfman de les pel·lícules de Tim Burton, i que es van transmetre amb comunicació i expressivitat on ens va arribar a tot el públic amb una gran vàlua artistica i creativa. Va ser un gran regal poder viure la excepcional conjunció d’aquest dos genis de del cinema que ens transporten a un món singular i únic amb total emoció.

13239252_1378239592202911_8429739967231561623_n