29 julio, 2021

Werner Güra & Christoph Berner

Temporada de Palau 100 Cambra  2013-2014

Dimarts, 18 de març de 2014

 

Franz Schubert

– Heidenröslein, Schlummerlied, Wiegenlied, Im Frühling, Geheimes, Ganymed, Auf der Bruck, Der Fischer, DaS sie hier gewesen, Bei dir allein!, Der Schiffer, Willkommen und Abschied

Robert Schumann

– Dichterliebe, op. 48

 

Werner Güra – tenor

Christoph Berner – piano

 

Franz Schubert no va ser l’inventor del lied, però el seu amplíssim repertori, amb 600 peces va sedimentar amb una sensibilitat romàntica, aquesta unió íntima entre poesia i música, presentada de la manera més despullada possible amb una veu i piano.

En l’extens catàleg de Lieder de Schubert hi ha diversitat de poetes, però hi ha un que destaca en la seva producció, Johann Wolfgang Goethe. El compositor austríac en va adaptar una vuitantena de poemes, malgrat que el gran literat Goethe mai no va fer gaire cas del compositor.

A la primera part els dos intèrprets van anar escalfant motors amb 12 lieder de Franz Schubert.

La interpretació va estar plena de sensibilitat i musicalitat per part dels dos músics i de perfecta conjunció entre ells dos, ja que son dos intèrprets que senten la música de la mateixa manera i això fa que el seu discurs musical sigui perfectament unificat amb una total cohesió tant musicalment com tècnicament. Van passar de la més delicada i sensible linea musical a l’expressió més extrovertida de la música de Schubert.

 

Els lieder de Schubert van ser un referent per a Robert Schumann, però no va ser fins al 1840 que va centrar les seves energies en aquest terreny. Prop de 140, molts inspirats en Heinricn Heine, com és el cas del cicle Dichterliebe.

En la rica varietat d’emocions evocades pels versos del poeta alemany, Schumann va trobar un bon reflex del seu estat d’ànim respecte de la difícil relació amb Clara Wieck en. Des de feia tres anys que estava compromès amb aquesta gran pianista en secret, però, atesa l’aferrissada oposició del pare de Clara.

Schumann en Dichterliebe ofereix un retrat fidel de tots els estats del procés amorós, des del despertar primaveral dels primers sentiments fins a l’acceptació resignada del final de les il·lusions.

L’obra de Robert Scumann va estar interpretada amb passió-expressiva musical i profunditat, amb una lectura dels intèprets unificada del fantàstic cicle de Schumann. Van crear una versió màgica amb gran magnetisme i interès musical i expressiu, i van acomseguir una versió molt especial del Dichterliebe amb una absoluta entrega cap a la música i el públic.

Werner Güra va cantar amb una dicció impecable amb un bell color vocal amb facilitat tècnica i una molt bona linea vocal, amb carisme i expressivitat amb molta sensibilitat. El pianista Christoph Berner va tocar amb una tècnica impecable amb molta seguretat i gran musicalitat.