29 julio, 2021

Novetat DVD/Blu-ray

DVD/Blu-ray: Franz Schubert  String Quartets #1

Quartet Casals: Vera Martínez Mehner i Abel Tomás Realp – violins, Jonathan Brown – viola, Arnau Tomás Realp – violoncel

crop_cuartetocasals-schubert-dvdSegell: Neu Records

Gravat a la Sala 2 Oriol Martorell de l’Auditori de Barcelona entre el 12 d’octubre i el 9 de novembre de 2013

Video director: Igor Cortedellas

Music production and sound: Santi Barguñó, Hugo Romano Guimarâes, N Music Production

Co-produced: L’Auditori

Camera operators: Marc Campà, Igor Cortadellas, Raül Esteve, Marta Mans, Ferran Pérez, Dani Sierra

Total time: 73 min.

Casals-Quartet

L’Auditori ha presentat el primer DVD/Blu-ray gravat en directe de la integral dels Quartets per a corda de Franz Schubert amb el Quartet Casals.

String Quartets #1 és el primer de cinc DVD/Blu-ray que formen una col·lecció única d’una qualitat de vídeo i so excepcionals. L’enregistrament es va fer fa dos anys a L’Auditori durant cinc concerts històrics pel repte artístic i tècnic que suposaven.

Sting Quartets #1 és el títol d’aquest primer treball que recull l’enregistrament del concert celebrat el 5 de novembre de 2013 i conté el Quartet núm. 7 en Re major, el Quartet núm. 5 en Si bemoll major i el Quartet núm. 14 en Re menor “La mort i la doncella” de Franz Schubert. L’edició es presenta en multi-format amb l’objectiu d’arribar a tots els públics i està disponible en Blu-ray en alta definició, en DVD i en format digital de Vídeo HD reproduïble amb qualsevol ordinador.

crop_10_10_2013_15YEARS

Pel què fa al so, l’equip capinejat per Santi Barguñó va haver de trobar la manera de no renunciar a la màxima qualitat sonora del projecte i captar a l’hora l’energia única que es dóna en un concert sense possibilitat de treballar els diferents quartets com es fa habitualment en un àlbum d’estudi. Per això es va utilitzar un sistema surround de 5 micròfons d’alta precisió penjats al sostre situats a una alçada que permetés tenir el màxim control de la relació entre el so del quartet i la sala plena de públic. Aquest sistema ha estat disenyat i desenvolupat per Neu Records en col·laboració amb Michael Williams, de l’Audio Engineering Society, un dels experts mundials de tècniques d’enregistrament surrond durant els darres anys.

La part de vídeo del projecte l’ha dirigida Igor Cortadellas que ha realitzat un treball conjunt amb Neu Records per ser fidel a la idea sonora que es perseguia: un equilibri entre proximitat i intimitat i energia i context per aconseguir generar les mateixes sensacions que es van viure dins la sala en el directe. Per això es van utilitzar deu càmeres de fotografia que permetien aconseguir una estètica més propera al cinema i realitzar un treball amb angles i punts de vista que fes molt atractiu el producte final. Igor Cortadellas ha apostat per una realització totalment al servei de la partitura i que permet a l’espectador acostar-se al màxim en el detall i precisió dels passatges més íntims sense perdre la perspectiva de la sala.

crop_SCHUBERT_QUARTETS0104201

Un cop obtingut tot el material l’equip de so i vídeo ha treballat conjuntament amb el Quartet Casals que ha sigut part activa durant tota la postproducció. Per aconseguir un resultat òptim s’ha apostat per fer servir la tecnologia més puntera en enregistrament d’àudio i vídeo però fent un tractament del material absolutament artesanal per garantir la màxima qualitat i precisió.

Fantàstica interpretació i fantàstica gravació: el Quartet Casals està esplèndid en aquesta interpretació de la integral dels String Quartets de Franz Schubert per la seva professionalitat com per la seva profunda interpretació i expressivitat musical amb l’alt nivell que posseeix aquesta formació, i que van interpretar l’any 2013 aquesta integral d’una manera magistral a L’Auditori de Barcelona.

casals-1-590x345

La gravació en DVD i Blu-ray feta per Neu Records revela a la perfecció el que es va viure durant els concerts. El so es de gran qualitat al igual que la imatge, amb una prespectiva en l’apropament de les càmeres i els angles cap els músics que fa donar la sensació de viure amb molta realitat el moment del concert en directe, ja que les imatges estan en tot moment compasades amb l’expressivitat dels músics i del discurs musical de la partitura així captant tota la essència del moment.

És una gravació realment recomanable pels amants de la música clàssica tant per la seva aportació artistica com visual.

quartet