3 agosto, 2021

novetat discogràfica

CD: Arthur Honegger “Jeanne d’Arc au Bücher”

Marion Cotillard

Xavier Gallais

Cor Lieder Càmera, Cor Madrigal, Cor Vivaldi-Petits Cantors de Catalunya

Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya

Marc Soustrot – director

xl1235621Discogràfica: ALPHA MUSIC

Gravat el 17 de novembre de 2012 a la Sala Pau Casals de l’Auditori de Barcelona

Sound producer and mixing engineer: Laure Casenave-Péré

Recording producer: Thomas Dappelo

Total time: 75’11

Distribuidora: SÉMELE

 

Jeane d’Arc au Bûcher és un oratori del compositor Arthur Honeger amb llibret de Paul Clodel estrenat primer en format de concert a Basilea el 12 de maig de 1938 i escenificat el 13 de juny de 1942 a Zuric.

Aquesta obra es tracta d’una mescla de teatre, òpera i oratori. L’obra es féu molt popular a frança a principis de l’ocupació alemanya, i a partir de 1941 es representà en més de 40 ciutats per una companyia fundada amb aquest fi. Com a mèrit més significatiu de Honegger figura la integració de la veu parlada en el curs musical. Poc comú també resulta el repartiment de l’orquestra amb tres saxofons, diversos tipus de clarinets i les Ones Martenot.

L’estrena alemanya es realitzà a Berlin el 1947, i va causar sensació la posada en escena de Roberto Rossellini el 1950 en el Teatro San Carlo de Nàpols amb Ingrig Bergman i Gianandrea Gavazzeni com a director d’orquestra. Des de l’estrena, la versió de Jeanne d’Arc de Honegger s’assentà en els escenaris de tot el món a pesar del caràcter poc comú del seu gènere. El motiu de la passió per aquesta obra s’escau en el missatge central, que es recurrent en l’art europeu, el fet de recordar el viscut fins a l’instant de la mort. Aquest moment dramàtic, en general, havia servit sols com a vehicle per la representació de les estacions passades de la vida. Tanmateix el tractament de Honegger és diferent, ja que en l’instant de la mort es fa refrència a la vida per alliberar-la de tot lligam terrenal. Aquest moment es converteix aquí en un fet heroic davant el qual tots els triomfs aconseguits en la guerra s’esvaeixen per a entregra-se amb fervor i assolir l’alliberació. Es tracta d’una forma de satisfer l’esperança i l’anhel de nombrosos éssers humans.

I4u4O

Aquesta novetat discogràfica es molt interessant en la seva interpretació per part d’una impactant, sensible i fabulosa Marion Cotillard juntament amb l’actor Xavier Gallais i la resta d’actors que fan petites intervencions. Els cors Lieder Camera, Cor Madrigal i Cor Vivaldi fan una interpretació excel·lent juntament amb l’OBC, amb unes intervencions dels cantants solistes amb correcció i una batuta solvent, expressiva i musical per part de Marc Soustrot. Tot embolcallat amb una gravació de qualitat amb un bon equilibri tant sonor com entre la part musical com amb la part actoral.

Està disponible aquesta gravació en format de DVD.54fd6d871d57d