26 julio, 2021

Novetat Discogràfica

CD: The Royal Palace in Madrid. Eleven Viola Sonatas (1778-1818)

1701- Aclamación de Felipe V

Juan Balado

– Sonata en La menor (1818)

José Lidón

– Sonata en Re menor (1806)

Juan Oliver y Astorga

– Sonata nº 1 en Do menor, nº 2 en Sol major, nº 3 en Fa menor, nº 4 en Do major, nº 5 en Do menor

Felipe de los Ríos

– Sonata nº 1 en Do major, nº 2 en Re major, nº 3 en Sol major

Gaetano Brunetti

– Sonata en Re major

 

Ashan Pillai – viola

Juan Carlos Cornelles – piano

CD PORTADADiscogràfica: Nîbius/Solé Recordings

Gravat a l’Auditorio del Conservatorio de Getafe entre el 8 i 11 de setembre de 2015

Gravació i edició digital: José Miguel Martínez

Producció: Magdalena Llamas & José Miguel Martínez

 

El violista Ashan Pillai i el clavecinista i arreglista Tony Millán han presentat l’estrena mundial de la nova edició integral de les “Sonatas de la Real Capilla”, obra cimera de la literatura violística universal i una de les coleccions més representatives de la música de cambra del Segle de les Llums. Es tracta d’un compendi d’onze sonates signades per Gaetano Brunetti, Juan Balado, Felipe de los Ríos, Juan Oliver y Astorga, i José Lindon que, no obstant encara que al ser concebudes com proves d’oposicions per els aspirants de l’Orquestra de La Real Capilla del Palacio Real de Madrid, es caracteritzen per u a escriptura virtuosística de gran refinament.

La nova edició de les partitures, revisada pel mestre Ashan Pillai i el clavecisnista Tony Millán a partir de la recuperació pionera dels musicòlegs Judith Ortega i Joseba Berrocal editada al 2011 per el ICCMUC, ha estat pensada per intèrprets historicistes i moderns gràcies a un exhaustiu treball de revisió de la part de viola i el baix continu. L’editorial Boileau s’ha encarregat de publicar la nova edició de la partitura, mentre que el segell Nîbius, en co-producció amb Solé Recordings, llença en paral·lel la primera gravació mundial de les mateixes en un doble CD interpretat per el violista Ashan Pillai i el pianista Juan Carlos Cornelles.

13178727_1056067307799928_1796114709130446197_n

Interessant gravació que ens ofereix Ashan Pillai i Juan Carlos Cornelles per la seva vàlua històrica i musical. Amb aquest CD s’ha fet una gran feina recuperant aquestes partitures completament oblidades, i que a partir d’ara poden formar part del repertori per a viola, aportant repertori nou i necesari del classicisme per a viola. En aquestes sonates es poden apreciar partitures de gran qualitat musical, destacant les sonates de Juan Oliver y Astorga que posseeixen un discurs musical intel·ligent de qualitat i molt ben escrites per l’instrument.

És una gravació amb bona qualitat sonora i que es nota que s’ha fet amb molta cura i amb molt bones intencions. Ashan Pillai toca amb molta pulcritud i bona tècnica amb un so clar i ben articulat, juntament amb un efectiu i musical Juan Carlos Cornelles. La conjunció dels dos intèrprets es curosa i ben cohesionada amb sempre un interessant discurs musical.