27 julio, 2021

Temporade de “Palau Cambra” 2016-2017

Dilluns, 28 de novembre de 2016

Antonio Vivaldi

– Sonates per a violoncel i baix continu, 1-6 op. 14

 

Jean-Guihen Queyras – violoncel

Michael Behringer – clavecí

 

502px-vivaldiAntonio Vivaldi va escriure un conjunt de sis Sonates per a violoncel i baix continu escrites entre 1720 i 1730, i es van publicar a París per Leclerc i Boivin. En aquestes sonates ens trobem amb la profusió de sentiments característics de la produció del venecià. Els recursos posats en joc són més discrets, més espirituals, el fraseig de l’ànima que la veu del violoncel declama de manera explicita. Sonen laments o melodies, cantades amb joia o un pesar subtil. Hi descobrim una gamma d’emocions lliurement dispensades pel violoncel barroc, el timbre del qual s’intueix proper a la veu humana. Aquestes peces per a violoncel i teclat són composicions intricades de gran riquesa temàtica i intel·ligència musical.

El concert que es va viure va ser sensible, càlid, humà i poètic.

Una vegada més Jean-Guihen Queyras ens va deleitar amb la seva manera tant comunicativa i especial transmetent la música fent parlar el seu violoncel, juntament amb el fantàstic Michael Behringer al clavecí i orgue.

El concert es va anar desenvolupant en un viatge cap el recorregut de les Sis Sonates per a violoncel i baix continu d’Antonio Vivaldi, on Queyras va optar per un so del seu violoncel vellutat, net i articulat, on el que va primar va ser el fraseig del seu arc, sempre amb un legato extraordinari on el so no s’acabava mai, amb una gran qualitat sonora i expressiva. Va crear, juntament amb Behringer, una interpretació intimista en els seus moviments lents, amb un gran lirisme i unes linees musicals sensibles, contrastant amb uns allegros molt articulats i vigorosos. Sempre buscant l’essència de la música amb total sinceritat, respecte i entrega.

Jean-Guihen Queyras és un violoncelista amb una gran sensibilitat i magnetisme escènic. És un gran músic que sempre fa unes interpretacions profundes i endinsades, on estan tots els detalls de les partitures meditats i treballats amb una gran maduresa musical i estilistica. Aporta a la música riquesa sonora, personalitat, expressivitat, emoció i una gran comunicació cap el públic, transmetent com viu la música i com la disfruta, fent disfrutar a totes les persones presents amb la seva gran passió musical. Es sempre un intèrpret generós, amb una gran calma i seguretat, i amb una gran humanitat que fa viure la música amb sensibilitat i emoció, tot envolcallat amb una tècnica impecable.

Les Sonates es van sentir amb gran articulació i claretat en els seus moments més virtuosistics, on es van poder sentir totes les notes en les seves escales i arpegis, amb intel·ligents dibuixos musicals, amb un ampli registre en sonoritats i textures instrumentals. Gran aportació de Michael Behringer amb un baix continu que va donar color i riquesa musical a les partitures, sempre amb una execució intel·ligent i perfectament articulada, amb una absoluta cohesió amb Queyras.

Va ser un concert deliciós on Queyras es nota que li agarada tocar a la preciosa sala del Palau de la Música Catalana, i que els dos músics van disfrutar, creant un ambient motl acollidor i màgic.

unnamed-1Foto: Antoni Bofill