26 julio, 2021

Estiu al Palau 2016

Dilluns, 11 de juliol de 2016

jonc00-big

Wolfgang Amadeus Mozart

– Marxa dels homes armarts de La flauta màgica KV 620

Gustav Mahler

– Adagio de la Simfonia núm. 10

Ludwig van Beethoven

– Simfonia núm. 9 en Re menor op. 125 “Coral”

 

Carmen Solís – soprano, Cristina Faus – mezzosoprano, Gustavo Peña – tenor, Miquel Ramón – baríton

Coral Polifònica de Puig-Reig

Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC)

Pablo González – director

13718700_1075830359177268_946952379316927954_n

Mozart va compondre La flauta màgica en els últims mesos de vida, en unes circumstàncies aparentement poc propícies per a una obra tan optimista i lluminosa. Res de tot això no transparenta en l’excel·lència de l’obra, amb la qual Mozart deixava un llegat que havia de tenir moltes conseqüències en l’òpera alemanaya posterior.

Mahler va començar a escriure la seva Desena Simfonia l’últim estiu de la seva vida, però només va poder completar-ne l’Adagio inicial i esbossar quatre moviments més, abans de morir la primavera següent. Va deixar en herència una profunda petjada en la generació més jove de músics germànics, en particular en els de l’anomenada Segona Esccola vienesa, des de Zemslinsky i Schönberg fins a Berg, Webern o Krenek.

La Novena Simfonia de Beethoven és la seva darrera simfonia, acabada a principis del 1824. És una de les obres més transcendentals i, en alguns fragments també de les més populars de la història de la música. El seu últim moviment que incorpora una part de l’Ode an die Freude (Oda a l’alegria) de Friedich von Schiller, va ser molt innovador per l’època i va marcar un canvi decisiu en el món simfònic.

El 7 de maig de 1824, deu anys després de la Vuitena Simfonia, va donar a conèixer al món la seva Novena Simfonia en Re menor, posteriorment coneguda com a “Simfonia Coral”. La presentació va tenir lloc al Teatre de la Cort Imperial de Viena (Kärntnertortheater), ple de celebritats, aristòcrates, noblesa i sang real. Ningú va voler perdre’s l’estrena de la simfonia esperada i de la que es presumia que seria l’última aparició pública del geni alemany, com efectivament així va ser; en els tres anys següents es va recloure a casa afectat per diverses malalties que finalment el portarien a la mort.

Interessant concert es el que ens va oferir la JONC juntament amb la Polifònica de Puig-reig i cantants solistes, tots liderats per Pablo González a la batuta.

El concert va començar amb la Marxa dels homes armats de l’òpera La flauta màgica de W.A.Mozart amb la secció masculina de la Polifònica que, inmediatament va entrellaçar amb l’Adagio de la Simfonia núm. 10 de Gustav Mahler. Musicalment es va començar el concert amb un so misteriós de la Marxa de Mozart que va anar molt bé amb el començament de l’Adagio de la simfonia de Mahler. L’interpretació de Pablo González va estar protaginitzada per la cura del so en tot moment, on va fer destacar el matisos de la corda en la partitura de Mahler amb grans frasejos i dinàmiques diferents, on va treure el millor dels músics de la JONC amb rigor orquestral.

A la segona part es va interpretar la imponent Novena Simfonia Coral de Ludwig van Beethoven. Des del començament de la simfonia fins al final va haver un fil conductor musicalment, on la música es va entrellaçar a la perfecció entre els moviments amb grans contrastos sonors i dinàmics, on el director va treballar a la perfecció el sentit ritmic de la música expressant brillantor orquestral. La JONC va fer un gran paper en la complexa patitura on totes les seccions de l’orquestra estaven entregats al màxim a la música, amb bons solos en les seccions de vent i amb una corda  compacte amb un so de qualitat, amb una orquestra plena amb un bon nivell tècnic, amb entusiasme i bona conjunció interpretant un Beethoven musical i dinàmic amb una batuta clara i efectiva. Es va poder apreciar la bona feina dels músics de la JONC amb els seus directors amb molt bons resultats del seus encontres.

La Coral Polifònica de Puig-reig va sonar potent i equilibrada amb una bona execució vocal. El quartet vocal solista va ser de bon nivell amb una bona projecció del so amb qualitat.

CnHX4rTWcAAkZPB (1)