29 julio, 2021

Yuja Wang i Leonidas Kavakos a Palau 100

Temporada 2014-2015 de Palau 100

Dilluns, 20 d’octubre de 2014 palau 100Johannes Brahms

– Sonata per a violí i piano núm. 1 en Sol major, op. 78

– Sonata per a violí i piano núm. 2 en La major, op. 100

– Sonata per a violí i piano núm. 3 en Re menor, op. 108

 

Leonidas Kavakos – violí

Yuja Wang – piano

Yuja Wang Leonidas Kavakos 1 Pianista de vocació i de pensament, Brahms va sentir l’atracció pel violí gràcies a la seva estreta relació amb dos violinistes hongaresos llegendaris, Edvard Reményi i Joseph Joachim. Precisament va ser durant una gira de concerts amb Reményi, el 1853, quan va conèixer tres personalitats que marcaven la seva vida: l’esmentat Joachim i el matrimoni Robert i Clara Schumann. L’amistat amb Joachim va donar fruits tan excepcionals com l’estrena a la Gewandhaus de Leipzig del seu Concert per a violí i orquestra amb Joachim com a solista sota la batuta del mateix compositor.

La influència de Joachim impregna la primera de les tres Sonates per violí i piano del compositor. Des de la seva primera audició, el 8 de novembre de 1879, la Sonata núm.1 va ser batejada com la Regenlied-Sonate (Sonata del Lied de la Pluja) a causa de la citació d’aquest Lied (Regenlied, op.59) en el tercer moviment.

Set anys deprés, el 2 de desembre de 1886, va estrenar la Sonata núm.2, que novament per interessos editorials va ser coneguda durant molt de temps a Alemanya com la Meistersinger-Sonata (Sonata dels Mestres Cantaires), perqué a l’inici del primer moviment una melodia recorda la cançó de Walther de l’òpera de Wagner.

L’atmosfera més dramàtica batega en la Sonata núm.3 en Re menor que tanca el cicle. Dedicada al pianista i director d’orquestra Hans Büllow, es va estrenar el 21 de setembre de 1888 a Budapest, interpretada pel violinista Jenö Hubay i Brahms al piano. Yuja Wang Leonidas Kavakos 2 El duo entre Yuja Wang i Leonida Kavakos es el resultat de dos talents de la música units per la música de Brahms i que dona el resultat d’una conjunció explossiva i única.

Yuja Wang es una pianista d’alt nivell amb una personalitat molt marcada amb temperament amb un so del piano gran i contundent amb grans colors i textures i una articulació clara, i Leonidas Kvakos es un violinista molt expressiu i força amb una gran domini del violí amb un so potent amb gran qualitat. Junts creen unes interpretacions molt personals amb una total conjunció entre ells i que respiren i articulen a la vegada amb una gran perfecció sense mirar-se. Les dues personalitats dels músics es compenetren a la perfecció aportant a la música vida i comunicació amb expressivitat.

El concert va començar amb la primera Sonata de Brahms amb lirisme, musicalitat i compentració amb un so del violinista de gran qualitat amb potencia i gran afinació amb una tècnica impecable, al igual que la pianista amb un total domini del teclat i amb un discurs musical interessant i enriquidor. La interpretació de la música de Brahms va estar plena de profunditat, de colors, de dramatísme, de dolçor i de força.

El concert va anar millorant a la segona Sonata i acabant amb una apoteosica tercera Sonata de Johannes Brahms amb una interpretació exuberant i explosiva que van crear la perfecta conjunció de Yuja Wang i Leonidas Kavakos. Yuja Wang Leonidas KavakosFotos: Antoni Bofill