26 julio, 2021

L’OBC i Titanic

Temporada de l’OBC 2016-2017

Dies 14, 15 i 16 d’octubre de 2016

872x382_obc_titanic2James Horner

– Titanic Live

 

Clara Sanabras – cantant

Eric Rigler – gaita i flauta irlandeses

Cor infantil Amics de la Unió (Josep Vila i Jover – dirctor)

Ernts van Tiel – director

14690923_1100557843384903_922784328242650426_nTitanic: Music from the Motion Picture es la Banda Sonora de la pel·lícula de 1997 Titanic. Va ser composta per James Horner i llançada el 18 de novembre de 1997 per Sony Music. Tal com la pel·lícula, l’album va tenir un rotund exit, amb més de 30 milions de cópies venudes. La banda sonora va obtenir nombrosos premis, entre els que destaca el premi Oscar 1998 a la millor Banda Sonora. A més, la cançó “My Heart Will Go On”, composta per James Hornes, escrita per Will Jennings i interpretada per Celine Dion va guanyar l’Oscar per la millor cançó original. Degut al seu èxit, Horner va composar un segon album anomenat “Back to Titanic”, llençat l’agost de 1998 amb material de l’antic CD amb nou material.

La intenció original del director de la pel·lícula James Cameron, era que Enya compongués la música, i de fet va fer servir la seva música com a banda sonora temporaria durant l’edició de la pel·lícula. Quan Enya es va negar Cameron li va oferir la banda sonora James Horner, amb qui tenia una freda relació després del seu primer treball junts amb la pel·lícula Aliens, però va reconsiderar les coses quan va escoltar la banda sonora de la pel·lícula Braveheart. Horner va compondre la banda sonora tenint en compte l’estil d’Enya, la cantant noruega Sissel Kyrkjebo va posar la seva veu per la part vocal de la banda sonora. La seva veu va apareixer en set pistes, i va ser segons Horner: “la veu inoblidable de Titanic”.

 

Cameron li va dir a Horner que es fiqués a dintre de la historia, que escrigués a Jack, a Rose i a Titanic. Tres setmanes després Horner li va mostrar un demo a Cameron, i quan va acabar Cameron tenia els ulls plorosos. El compositor li va mostrar dues melodies més que estaven conectades a moments tristos de la pel·lícula, com la mort de Jack. Cameron es va emocionar per que la música de Horner era exactament el que el director volia per el seu film.

Horner volia una cançó que aparegués en els crèdits de la pel·lícula i la tanqués amb un fermall d’or. Per tant, desobeïnt a Cameron, qui no volia una cançó amb lletra, va cridar al seu amic Will Jennings per que escrigués la lletra. Quan la van acabar Horner es va reunir a amb Celine Dion a les Vegas per mostrar-li la cançó per que la interpretés ella. A Dion li va agradar molt i va aceptar cantar la peça més distintiva de la pel·lícula. Horner li va presentar la partitura i a Cameron li va encantar i va aceptar de posar-la a Titanic. My Heart Will Go On va tenir un rotund exit mundial, i va arribar als primers llocs en la llista de cançons més populars. En 1998 va guanyar l’Oscar i el Globus d’Or a la millor cançó original i altres premis aquell mateix any.

titanic_07

Per el fons coral de la banda sonora Horner va utilitzar un cor de veus sintetitzades en comptes d’un cor de veus humanes, per evitar una sonoritat d’un cor d’església.

Gran sort poder gaudir de la oscaritzada pel·lícula “Titanic” amb la banda sonora en directe.

Aquesta gran cohesió de música en viu amb la imatge del film et crea una il·lusió extra alhora de disfrutar del bon cinema amb una fantàstica banda sonora. Amb aquesta experiència la música en directe fa realçar més la qualitat del film, i que fa que encara et fiquis més en la historia que s’està narrant, amb una perfecta simbiosi entre música i imatge.

La direcció musical de Ernst van Tiel va fer que tot quadrés a la perfecció en tot moment, amb una direcció clara i segura, que va fer que els músics toquessin amb confiança la sempre complicada conjunció entre el film i la música en directe. Va fer sonar l’orquestra amb bona articulació i expressivitat, amb tots els matisos necesaris de la banda sonora amb les seves emocions i expressivitats, amb una OBC brillant, equilibrada i conjuntada.

El Cor Infantil Amics de la Unió van fer unes intervencions impecables amb molt bona afinació, amb un so delicat i curós.

Sara Sanabras va tenir unes intervencions excel·lents en el seu timbre de veu com en la seva expressivitat, aportant màgia a la pantalla amb la seva veu. Sanabras també va intervenir en els moments instrumentals amb tematica irlandesa juntament amb el fantàstic instrumentista Eric Rigler que va donar el toc de color amb la gaita i flauta irlandeses.

En definitiva, sempre que s’interpreta una important banda sonora en directe amb una bona pel·lícula i amb una molt bona interpretació musical, provoca un gran regal pels sentits.

cuvnupsw8aihtn8