26 julio, 2021

Concert del 25é aniversari del Cor de Cambra del Palau

Temporada 2015-2016 de Palau 100 Bach 

Diumenge, 14 de febrer de 2016

image002

Georg Friedrich Händel

– Israel in Egypt, HWV 54

 

Maria Pujades, Toni Gubau, Ariane Prüssner, Carles Prat, German de la Riva, Daniel Morales – solistes del Cor de Cambra del Palau

Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana

Vespres d’Arnadí

Dani Espasa – clave i orgue positiu

Josep Vila i Casañas – director

 

CPFpIe1WUAA3LGXIsrael in Egypt és un oratori bíblic de Georg Friedrich Händel. Molts historiadors creuen que el llibret va ser recopilat per Charles Jennens, col·laborador de Händel i que va ser compost completament a partir de passatges seleccionats de la Biblia, principalment de l’Exode i del Llibre dels Psalms.

L’obra va ser estrenada a Londres, en el King’s Theatre en Haymarket el 4 d’abril de 1739. Händel el va començar a escriure poc derprés de la cancel·lació de la temporada d’òpera en el teatre degut a la manca d’abonats.

La resposta del públic va ser molt tèbia, ja que Händel va apostar en aquest oratori una gran presència coral amb rares intervencions solistes, segons el Dailiy Post de l’època només havia fet adormir el públic. Se’n va anunciar una segona interpretació, en què la retallada d’algunes parts de l’oratori es va veure amanida amb l’afegit d’algunes àries per a soprano estretes del seu oratori Athalia.

L’Oratori Israel in Egypt es va interpretar amb intercalacions a la primera part al començar amb el Concerto grosso op. 6 núm. 10 HWV en Re menor , i a la segona part de dos moviments del Concert d’orgue en Fa HWV 295 interpretat a la part solista per l’efectiu  Dani Espasa.

El Cor de Cambra del Palau va estar col·locat amb dos cors com necesita la partitura per poder sentir el diàleg de la trama de l’obra escrita magistralment per Händel amb uns passatges descriptius i brillants per al cor, amb una escriptura de gran relleu, colorista amb moments musicalment ritmics i plens amb altres més lirics i dramàtics.

La feina que va fer Josep Vila juntament amb el Cor de Cambra va ser molt satisfactoria amb un bon treball timbric de les veus, juntament amb un cor equilibrat en els seus volums amb bona precisió vocal. Musicalment va funcionar amb contrastos sonors i musicals amb una bona feina en el fraseig vocal amb una bona línia musical. Els solistes del cor van fer unes intervencions correctes.

L’orquestra Vespres d’Arnadí va tocar amb perfecció instrumental per part de totes les seccions amb un so omogeni i ben treballat, sempre pendents de la batuta de Josep Vila.

En aquest concert es va celebrar el 25é aniversari del Cor de Cambra del Palau amb una obra molt interessant i poc programada que va ser una esplèndida ocasió per poder-la gaudir.

12717376_1068300783220211_7725225028513668125_nFoto: Antoni Bofill